Külföld

„Szabad emberek, szabad média”: több városban is tüntettek az új sajtótörvény ellen Lengyelországban

rtl.hurtl.hu

2021. december 19. 17:54

A demonstrálók azt követelték Andrzej Duda elnöktől, hogy vétózza meg a jogszabályt.

Vasárnap több lengyel városban is tüntettek a pénteken elfogadott médiatörvény ellen, a demonstrálók azt követelték Andrzej Duda elnöktől, hogy vétózza meg a jogszabályt – írta a Reuters.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az új szabályok értelmében külföldi cégek csak akkor kaphatnak médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha a vállalatban nem haladja meg a 49 százalékot az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személyek részesedése. 

Ezt a megoldást többen a TVN24 nevű, amerikai tulajdonú, ellenzéki beállítottságú lengyel hírtelevízió ellen irányuló lépésként értelmezték. A csatorna tényleges tulajdonosa ugyanis az amerikai Discovery társaság, annak ellenére is, hogy a hírtévét formálisan a Polish Television Holding BV nevű cég felügyeli, amely Hollandiában, az amszterdami Schiphol repülőtér területén – vagyis egy virtuális címen – van bejegyezve.

Jelenleg a TVN-ről beszélünk, de ez nem csak a TVN-ről szól 

– mondta Bogdan Klich szenátor, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform politikusa a Krakkóban összegyűlt tömegnek. „Ez a szólásszabadság jövőjéről szól, a demokráciánk jövőjéről” – tette hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 800 ember vett részt a déli városban zajló tüntetésen, de a szervezők 5000-8000 közé teszik ezt a számot. 

Klich Twitter-fiókjának képein az látható, hogy a demonstrálók „Szabad emberek, szabad média” feliratú plakátokat tartottak fel. 

Kisebb tüntetéseket több más városban is tartottak, Varsóban pedig délután 6 órakor kezdődött a demonstráció. 

A kormánypárt (Jog és Igazságosság) az új szabályokat azzal indokolta, hogy a külföldi médiacsoportoknak túl nagy hatalmuk van az országban, és torzítják a nyilvános vitát. 

A TVN24 működési engedélyét egyébként a lejárata előtt, szeptember 22-én az illetékes lengyelországi testület meghosszabbította. A wirtualnemedia.pl szakportál szerdai cikke szerint a most megszavazott törvénymódosítás a jövőben veszélyeztetheti a Discovery más lengyelországi csatornáinak működését is.

Az RTL Híradó tudósítását itt találja

Nyitókép: Az új médiatörvény ellen tüntetők Krakkóban – Fotó: Jakub Porzycki/Reuters 

#Külföld#lengyelország#médiatörvény#sajtó#sajtószabadság#külföldi tulajdon

Címlapról ajánljuk